skillnaden mellan gymnasiet och högskolan
Nu har jag varit högskolestudent i snart tre och en halv månad och varit med lite i högskolevärlden, denna världen kan verkligen se olika ut beroende på vilken person man är, antingen pluggar man som satan, de där 8 timmarna som det är meningen att man ska plugga fem dagar i vechan, men för de flesta blir det bara så mkt plugg veckna innan tentan. Som på gymnasiet har klasserna delats upp i informella grupper somd et så fint heter nu när man har läst organisations teori.
Ingen kände ju typ ingen när man började här så de grupperna som spontant bildades första dagen/veckan existerar inte på vissa områden. Nu är det mer beroende på vart man bor och hur många utekvällar det blir och hur engagerad man är i kåren. Högskolan är mer poersonlig än gymnasiet, för på gymnasiet visste man iaf något om de som gick i ens klass, man hade lite mer samhörighet i klassen, även om vissa klasser kan vara väldigt splittrade ses man ju ändå varje dag och man kan lära länna en person till deras sätt iaf. Här på högskolan har vi föreläsningar med en massa folk i salen, jag vet knappt ens vad hälften heter även om man ser de ganska ofta, man kommer hit precis innan föreläsningen och alla försvinner kort efterråt.
Idag på föreläsningen kom jag att tänka på vilka olika regler som finns, på gymnasiet skulle man sitta där tyst och läraren blev arg om det pratades eller skrattades lite åt nått internt skämt. Men plötsligt när man börjar högskolan är det okej att sitta och äta godis på lektionerna, hälften sitter och sörlpar kaffe efter första pausen, andra sitter och skriver sms på mobilen även som de försöker smyga med det syns en upplyst mobilskärm ganska lång i e halvmörk föreläsningssal. Vissa människor sitter även och har egna konversationer om nått helt annat än det som gubben där framme föreläser om. Allt detta skulle vara helt oacceptabelt på gymnasiet eller grundskolan, där får man ju numera inte ha mp3 och lyssna på när man sitter och arbetar och det kan bara vara några månaders skillnad på att gå på gymnasiet och högskolan.
Sen att man har ganska mkt mer ansvar på högkolan för att det är ju helt frivilligt att gå hit och de tar ingen närvaro, men man skulle nog inte klarat av gymnasiet om man inte gick på lektionerna där heller. Och gymnasiet är ju faktisk också frivilligt, man behöver ju inte söka dit, så varför så stor skillnad? Beror det på att när man börjar högskolan så är man över arton och då ska det helt plötsligt vara helt annorlunda, jag vet att det är måna människor som börjar plugga igen efter att de har skaffat barn, familj och jobbat x antal år, men man ska ju kunna klara sig utan godis i åtminstonde tre timmar eller små äta lite i pauserna, folk hinner ju inte ens dricka upp sitt kaffe på en kvart?
Så länge inte föreläsarna säger att det inte är okej att hålla på med en massa annat, utan att om man har kommit dit frivilligt kan man ju iaf sitta och lyssna så får man väl göra lite vad man vill.